Kiwis valpar


kiwi

Kiwi
paret

Viggo och Kiwi

Tisdag 2 juni 2009

Kiwi födde sina första valpar på morgonen den 26 maj. Det blev fyra hanar och två tikar. Vi tror att valparna föddes ca två dygn för tidigt och detta med anledning av att det var en död valp också, som nog varit död länge och som satt igång valpningen. Valparna vägde betydligt mindre än vanligt vid födelsen men två dygn senare var de uppe i normalvikt och nu efter en vecka har de alla dubblat sina födelsevikter. De är mycket lika, alla mörka och känns ordentligt fasta att ta i.

Kiwi gillar sitt moderskap och sköter sina små föredömligt. Det är nog den renaste valplåda vi haft. Härligt!
Här är en bild när valparna var ett dygn gamla

valpar

Och här är de två dygn

valpar

Och så kommer vi då till dagens bilder. Här är tre stycken.


en vecka


en vecka

en vecka

Tisdag 9 juni 2009

Idag är Kiwis valpar två veckor och allt är utmärkt. De växer ordentligt och vägde igår mellan 1390 och 1045 gram. Ikväll blir det en första avmaskning och snart är det dags för köttfärsen. Kiwi har nu inget emot att lämna valparna och tar ofta plats utanför lådan eller i hallen. Hon följer med på allt längre promenader också. Det är fortfarande, som alltid med valptik, ett bekymmer med att ha henne lös på tomten. Hennes vilja (eller instinkt) att gräva reservlyor är stor och fort går det också. En buske kan saboteras på några sekunder. En vecka till så är det nog bättre.
Här är dagens bilder:

fjortondagar

fjortondagar


Tisdag 16 juni 2009

Tre veckor gamla valpar! Nu har de lärt sig att äta fast föda från fat. Litet grisigt förvisso men smaskens! De serveras ordentligt uppblött valpfoder, mosat och blandat med köttfärs, en gång om dagen men nu är det dags att öka antalet måltider och utesluta köttfärsen. De diar ofta, Kiwi ligger mycket i lådan och trivs med det även om hon naturligtvis ibland går till annan plats. De har upptäckt tjusningen med varandra och övar periodvis sina lungor med olika ljud.
Dagens bilder:

treveckor

treveckor

treveckor

Och sedan tar jag med en bild från igår kväll också. Strax efter att kortet är taget kom Kiwi in för att servera litet mjölk. Det blev en hel del gnäll eftersom den här valpen satt fast och riskerade att komma sist till baren. Den fick hjälp att komma loss.

fastTisdag 23 juni 2009

Fyra veckor gamla börjar valparna växa ur valplådan. I morgon är det dags att flytta ner till det betydligt störra valprummet även om ingen har lyckats klättra ur ännu. Alla mår bra och äter med stor aptit framför allt från mamma Kiwi. De får nu mat på fat tre gånger dagligen och det är populärt hos dem men inte lika polulärt hos Kiwi, som verkar tycka det är helt onödigt. Hon skulle hellre göra mjölk av maten själv.
I kväll blir det som vanligt avmaskning på fyraveckorsdagen och veckovägning.
Nu har sommaren kommit och vi hoppas att vädret håller i sig så att valparna snart kan komma ut på gräs.
De är mycket förtjusta i att använda stängerna i lådan som stöd, endera av bara hakan eller att helt ligga på dem.
Här har vi några bilder från idag.


fyraveckor


fyraveckor


fyraveckor


Tisdag 30 juni 2009

Sommar ja, ordentligt varmt är det. Nu är valparna ute många timmar dagligen men mellan ca 12 och 16 har de "siesta" inne. De leker i hagen med eller utan sin mor. De har vuxit ordentligt sedan förra veckan och börjar utforska världen. De har upptäckt att vi tvåbenta är roliga och de gillar besök. Mat serveras nu på fat fyra gånger om dagen men dessutom blir det både efterrätt och mellis. I helgen vägde vi en valp före och efter mellanmålet och den ökade 150 gram! Det gör ju nästan en liter på hela kullen. Vilken mjölkproduktion!
Jag har ägnat en lång stund åt att försöka fota valparna och väl knäppt ca 30 bilder. Det är inte lätt att få alla med på samma bild. Här är i alla fall dagens:

femveckor

Och sen gick mamma......

femveckor

femveckor

femveckor

femveckor

Tisdag 7 juli 2009

Kiwis valpar fyller sex veckor idag. Sommaren försvann visst för ett tag. Nu på förmiddagen är de ändå ute för det regnar inte. Igår eftermiddag fick de inte komma ut men i stället för första gången stifta bekantskap med hobbyrummet och det var läskigt i några minuter men sedan tog de raskt nästan hela källaren i besittning. Ingen tvekan sedan inte!
Valparna har verkligen vuxit och utvecklats den senaste veckan. Nu är de små hundar. De gillar besök och det har det varit mycket av. De biter på det mesta och undersöker allt. Aptiten är god för det mesta, dock har det varit litet si och så med lunchmålet i värmen. Att äta lunchen ute har inte fungerat, därför har de fått den  inne under den varma och soligaste tiden. Vi ger dem mat fyra gånger dagligen och de delar nu på 3½ dl men nu kommer portionen raskt att öka.  Mamma ger fortfarande både efterrätt och flera mellanmål. Som vanligt är det dags för sista avmaskningen ikväll.
Valparna är nu registrerade i SKK och heter:
Nelson, Nilgiri, Nimrod, Nonstop, Najad och Nicosia.

Här är några bilder från idag:


sex veckor

sex veckor

sex veckor

sex veckor


Tisdag 14 juli 2009

Idag fyller Kiwis valpar sju veckor och kronprinsessan Viktoria 32 år.
Valparna mår utmärkt och äter allt större portioner. Idag har de börjat vänjas in på vuxenfoder Nutra Nuggets Maintenance, som i allt större andel blandas i deras valpmat. De är ute i valphagen hela dagarna så länge det inte, som just nu, vräker ner regn. De tyckte dock inte att det var helt nödvändigt att gå in eftersom regnet var rätt roande med alla droppar från parasollet. Mycket besök har vi haft och det uppskattas mycket av oss alla. Om en vecka börjar det nya livet. Det verkar vara dags för det nu eftersom de är alltmer roade av omvärlden och lyssnar efter folk som går på gatan utanför häcken till exempel. Ikväll är det dags för ID-märkning, som nu för första gången sker med microchip.
Fotografering blir som vanligt allt svårare, framför allt att få med alla på samma bild och gärna framifrån men här är i alla fall bilderna från idag.


sju veckor

sju veckor

sju veckor

sju veckor

Den här trossen får de normalt inte leka med men vad gör man inte för litet bilder.

sju veckor

sju veckor

Sedan kommer här några bonusbilder från i fredags:


fredagextra

fredagextra

fredagextra

fredagextra

fredagextra

Tisdag 21 juli 2009

Kiwis valpar har under sin åttonde levnadsvecka kunnat vara ute hela dagarna i utmärkt valpväder även om aptiten fortfarande varit lägre vid lunchdags. Föregående veckas rejäla viktuppgång (vid normal kvällsvägning) ersattes idag av en mera modest dito, fast då är de vägda på förmiddagen. Vi har testat litet apportering och det fungerade utmärkt. Nu har veterinären varit här och vaccinerat och besiktigat dem. Han var som vanligt mycket nöjd. De fick vaccin mot valpsjuka, hepatit och parvovirus. Detta ska upprepas efter en månad.
Nu är det dags för flytt till nya hem och nya upplevelser. Det märks att valparna vill pröva på nya saker nu.
Kiwis valpkull har varit mycket trevlig att ha att göra med - dels förstås att de endast varit sex och det därför varit lättare att lära känna dem som individer, dels för att vädret har varit så passande. Snart återstår bara ordentlig rengöring av valputrymmena men inte så mycket renovering som brukligt.åttaveckor

åttaveckor

åttaveckor

åttaveckor

åttaveckor

åttaveckor

åttaveckor


Söndag 29 november 2009

Tiden går och valparna har vuxit. Vi har haft två valpträffar, den första i augusti och den andra i oktober. Från den första har vi inga bilder men från den andra kommer här några bilder.


traff

traff

traff

traff

traff