Pippis valpkull

Pippi nedkom med valpar natten till 6 december. Hon skötte sig alldeles utmärkt och mor och barn mår bra. Valparna är huvudsakligen jämnstora och har ordenligt med goldenfärg. Fadern till de små är Focus.

Focus
Focus

Valparnas stamtavla hittar du  här

Så här såg det blivande föräldraparet ut efter parningen.

visst är vi lika?

Torsdagen den 13 december 2001

Valparna är nu en vecka gamla. De första fem dygnen gick allt bra men igår morse låg en tikvalp död i ett hörn i valplådan. Orsak okänd. Vi kunde inte finna något tecken till sjukdom hos den och inte heller hos syskonen.
Alla går upp bra i vikt; en hane stod dock stilla de första dagarna men nu växer även han. Pippi mår bra och trivs i sin nya roll som mor. Bilderna blev inte bra. Nästa gång fotar vi i bättre belysning. Dagsljuset i december räcker inte.

en vecka gamla

en vecka gamla
Torsdagen den 20 december 2001

Idag är Pippis valpar två veckor gamla och mår utmärkt och växer som de ska. I kväll är det dags för första avmaskningen och i morgon blir det litet köttfärs som kosttillskott. Pippi mår också bra och sköter de sina med stor omsorg. Hon har börjat lämna valplådan allt oftare och kan ligga och sova utanför men med full uppsikt över de små. När vi har varit ute på rastning har hon brått in för att kontrollera att allt står rätt till. Allt är med andra ord precis som det brukar vara.
Här kommer veckans bilder:
 
 

tvåveckorsvalpar

tvåveckorsvalpar


Torsdagen den 27 december 2001

Julen har passerat och Pippis valpar är nu tre veckor gamla. De äter sina köttfärsbollar med god aptit och har också fått alla sina små klor klippta för första gången. Nu är det dags att vänja dem vid vanlig mat och att äta från fat! Det blir en kladdig vecka eftersom valpar brukar betrakta matfatet som badplats.
Nu börjar valparna också upptäcka varandras förtjänster. Det är bra att kunna använda syskon som kudde och roligt att putta litet på varandra också.
Här är denna veckas bilder.

tre veckor gamla

tre veckor gamlaTorsdagen den 3 januari 2002

Nu har vi nytt år och Pippis valpar är idag fyra veckor gamla. De äter mat från fat, dock med något varierande aptit. Pippi är ofta hos dem och ger di så att de är inte alltid så hungriga på annat. De har ännu inte tagit sig över kanten till valplådan ut men den minsta hanen var på god väg för en stund sedan. Det är sällan de största valparna som tar sig över först. I morgon flyttar de ner till valprummet i källaren. Den bistra väderleken försvårar vädring och det märks tyvärr.
Här är veckans bilder, litet röda kanske så här efter jul?

fyra veckor idag

fyra veckor idag

Torsdagen den 10 januari 2002

Fem veckor har nu gått sedan Pippi födde sina valpar och hon sköter fortfarande sina små på ett utmärkt sätt. Hon är mycket hungrig och äter fyra rejäla mål om dagen och dessutom rester av valparnas mat. Den minsta hanen började släpa efter alltmer i storlek och betedde sig även litet annorlunda så vi har tagit honom till veterinär, där han fick sluta sitt liv på jorden. Sådant är alltid tråkigt men känns ändå bra, vi vill ju inte släppa ifrån oss en valp som vi inte tror kommer att bli en bra vuxen hund. De sju kvarvarande har nu förstått att leka med varandra men sover fortfarande mycket och nu är nog egentligen den bästa tiden med en kull valpar. De har fått rikligt med gyllene päls och det är ju roligt nu men ingen garanti för att de kommer att ha mycket päls som vuxna. Färgen lär de dock behålla.
Här är veckans bilder, vi har ännu inte behövt plocka undan så mycket där de håller till men det blir vi tvungna till nästa vecka.

rapport från en skurhink

tugga matta?

vi vill bli stora och starka

Torsdagen den 17 januari 2002

Oj, vad tiden går fort! Valparna är sex veckor gamla idag och vi är mycket nöjda med dem. De utvecklas som de ska och är faktiskt lättlärda. De går oftast till en utlagd tidning då det är dags och de sitter snällt stilla på vågen. De låter inte mycket heller och Pippi är fortfarande mycket duktig på att hålla rent så allt är verkligen så bra det kan vara. Valparna verkar nästan vara klonade så lika är de. Om de inte var märkta skulle vi inte kunna skilja dem åt. Ikväll är det dags för sista avmaskningen i samband med veckovägningen.
Pippi ger fortfarande di många gånger om dagen och är mycket hungrig men i god form. Hon har även lagt upp av sin egen nyätna portion några gånger och valparna älskar det men vi tycker nog att det är litet synd för Pippi behöver så väl maten själv.
Här är veckans bilder:

sexveckorsvalpar äter från samma fat

sex veckor gammal och vis

här har du syrran

ge dig!

Torsdagen den 24 januari 2002

Idag är valparna sju veckor gamla och allt är bra. De har en härlig färg och rikligt med päls även om det ju inte är någon garanti för framtiden. På lördag är det dags för ID-märkning och på tisdag kommer veterinären för vaccinering och besiktning. Valparna har successivt övergått till att äta vuxenfoder, de får nu ca 8 dl Nutra Nugget på ett gemensamt fat fyra gånger om dagen. De diar fortfarande sin mor, annars skulle vi ge dem mer. Det är svårt att säga hur mycket var och en äter och allt blir så annorlunda när man ska äta själv sedan ur en egen skål utan konkurrens. Pippi har inte lagt upp mer av sin egen mat och det är ju bra för henne. Valparna har visat stor vilja att göra ifrån sig på tidning och uppsöker ofta (men inte alltid) den utlagda avisen när de "rastas" utanför valprummet. Vår yngsta, Pepsi, verkar tycka att detta med valpar är det roligaste hon varit med om. Hon agerar lektant och barnvakt med stor förtjusning och valparna tycker att det är jättekul. Pippi är något trött på dem vid det här laget och tycker nog att det är jobbigt att ge di men kan inte låta bli i alla fall. Här är veckans bilder och som vanligt är det den kära pulkan i centrum:

sju veckor

vad glor du på?

här har jag det bra

smaskens!

sju veckor i pulkan

Torsdagen den 31 januari 2002

Åtta veckor har gått sedan den natten Pippi födde sina valpar. Det har gått så fort. Valparna har varit behagliga att ha att göra med och ovanligt tysta. Den senaste veckan har de dock börjat hitta på bus och andra dumheter. De river tidningspapper till konfetti och har blivit duktiga på att rymma ut i stora världen. Vi erbjöd dem utevistelse i snö men snön verkade vara mest kul att äta. De är nu ID-märkta i örat och dessutom vaccinerade och besiktigade av veterinären, som var här igår och lika positiv som vanligt.
Idag ska Pippi få åka hem med sin dotter och hon kommer nog att uppskatta att livet blir ganska som vanligt igen. Det är dags att återuppta apporteringsövningarna och få bli retriever igen och inte bara morsa.
Bilderna:

åtta veckor

vad glor du på?

åtta veckor

åtta veckor

Pepsi som reservmamma

Torsdagen den 14 mars 2002

Söndagen den 3 mars hade vi en träff med fem av valparna i vintersol. Här är några bilder från då.