Stellas valpkull

Stella nedkom med fem valpar (3+2) den 2 november 2000. Fadern är Höghedens Kapris. Förlossningen gick bra men valparna är ovanligt små, framför allt eftersom de bara är fem stycken. De äter dock bra och vi hoppas att de växer till sig.

Kapris
Höghedens Kapris


Valparna äter bra och växer till sig. Här är de tre dagar gamla tillsammans med sin mor.

tredagarsvalpar

Torsdag 9 november 2000
Stellas valpar är nu en vecka gamla och mår utmärkt. De växer fort och hade dubblat sina födelsevikter fem dagar gamla sånär som på en stor hane, som saknade fem gram. Lillpojken har ökat mest i förhållande till sin födelsevikt men naturligtvis inte i absoluta tal. Stella sköter sina små med stort ansvar och håller rent och snyggt. De första dagarna hade hon svårt att äta för att hon tyckte att det var för trångt med matskålen i valplådan och om hon prövade att äta utanför lådan blev hon alltför distraherad om någon valp lät litet och var tvungen att gå och trösta den. Stella har som de flesta nyblivna valpmödrar ett besvärande stort behov av att gräva reservlyor utomhus och får därför oftast gå ut på tomten i koppel.

en vecka gamla valpar

På bilderna syns lillpojken till höger.

en vecka gamla valpar

Torsdag 16 november 2000
Stellas valpar han nu blivit två veckor gamla. Lillpojken bekymrar oss. Han har visserligen vuxit men han har inte satt fart ordentligt. De andra valparna växer mycket bra. Ikväll är det dags för första avmaskningen.
Stella är en mycket duktig mor, hon sköter om de sina lugnt och fint. Nu äter hon ordentligt också och kan även hålla sig ifrån grävandet utomhus. Hon tillbringar fortfarande mesta tiden inne hos valparna i lådan.
Här kommer bilder från idag.

två veckor gamla valpar


Stella ligger ofta på rygg och "luftar" sig.....

två veckor gamla valpar

Torsdag 23 november 2000
Idag är det tre veckor sedan Stellas valpar föddes. Vi tog lillpojken till veterinären och nu finns han inte mer. De andra fyra är riktiga bjässar, de väger mer än de flesta valpar vi haft. De har fått smaka på köttfärs men det tyckte de inte var något spännande alls. De föredrar mammas mjölk och den verkar det ju vara gott om. De lär sig snart.
Stella är fortfarande mesta tiden inne hos valparna och har mycket svårt att ignorera när de låter litet. Snart är det dags för kloklippning, de börjar bli vassa nu.
Här är bilder från idag.

treveckorsvalpar

Man kan sova på många sätt. Så här....

treveckors sovande valp

eller så här...

tre veckors sovande valp

Torsdag 30 november 2000
Nu har valparna hunnit bli fyra veckor gamla och riktigt stora. Vi har klippt 72 små klor och det gick lätt. Stella sköter fortfarande dem alldeles utmärkt och hon ger till och med di liggandes i lådan! I den här åldern brukar valpar få stå upp på bakbenen och dia och det är naturligtvis en nödvändighet när de är många. Fyra valpar få ju ändå plats att ligga hos mamma.
Valparna har nu börjat leka med varandra och testa varandras smärtgränser när de biter till och ruskar om sina syskon. De pip och skrik som då uppstår accepterar Stella men hon blir fortfarande bekymrad när de låter annars. Hon förstår inte att det är normalt att ge ljud ifrån sig.
Vi har serverat köttfärs i små bollar ur handen men intresset har varit klart bristfälligt. Däremot äter valparma nu gärna en blandning av köttfärs och valpmat från ett fat. Ikväll är det dags för avmaskning nummer två och sedan går flytten till valprummet i källaren. Dessa valpar liksom de förra vi hade är ju så stora att de inte har klättrat ur valplådan ännu och det är faktiskt ganska bekvämt. Vi undrar vad Stella skall tycka om att ha sina barn i källaren.
Bilderna nedan är från igår kväll eftersom kameran idag skulle användas för skolarbete.

fyraveckorsvalpar

fyraveckorsvalpar
 
 

fyraveckorsvalparTorsdag 7 december 2000
Tiden går fort och idag fyller Stellas valpar fem veckor. De har flyttat ner till valprummet och trivs bra där. Stella sköter dem fortfarande så bra och så mycket att aptiten på annan föda är dålig. De är aldrig tillräckligt hungriga men det kommer. De växer i alla fall mycket bra.
Vi har haft en hektisk vecka eftersom Håkan fyllt och firat sin 50-årsdag. Valparna är därför ordentligt vana vid mycket folk. Det klarade de alldeles utmärkt.
Här kommer dagens bilder.

femveckorsvalpar
 

femveckorsvalpar

Torsdag 14 december 2000
Oj vad tiden går. Igår firade vi Lucia och snart är det jul. Stellas valpar växer och växer precis som de ska. De äter allt bättre av sin riktiga mat och digivningen är nu schemalagd till två extragånger om dagen plus "efterrätt". Klorna har klippts igen och ikväll är det dags för sista avmaskningen efter veckovägningen.
Vi har tagit fram den tidigare väl använda blå pulkan och den är som vanligt lika rolig. Valparna tränar balans och smidighet när de leker i den. De har också blivit modigare och går på upptäcksfärd i källaren - snart får vi stänga av en del men än så länge är det bara roligt att iaktta dem. Man vet ju aldrig vad som kan finnas bakom ett hörn eller en halvöppen dörr.
Här är veckans bilder - som vanligt är det ju inte särskilt lätt att fota.

sexveckorsvalp
 

sexveckorsvalp
 

sexveckorsvalp

Torsdag 21 december 2000
Idag är Stellas valpar sju veckor gamla och mycket busiga. När man försöker att umgås med dem blir man helt överfallen och tänker att det är ju skönt att de bara är fyra. Idag kommer vererinären och undersöker dem och vaccinerar dem med en första spruta mot parvoenterit. Spruta nummer två skall de ha efter en månad - alltså omkring den 21 januari.
I lördags kväll började Stella att visa slickintresse för sin vänstra framtass och på söndagmorgonen var hon halt. Framåt eftermiddagen vägrade hon att över huvud taget stödja på tassen och den började svullna något på ovansidan. Vi tittade och letade så gott vi kunde men fann inget sår eller tagg. Efter ytterligare några timmar verkade hon ha ont också och då åkte vi in till Djurakuten med henne. Efter rakning fann man en stor böld, som opererades och genomspolades utan att veterinären hittade någon främmande kropp som skulle ha orsakat detta, men det var mycket var och en liten taggbit eller liknande kan ju ha gömt sig bland varet. Stella fick tassbandage och medicin så det blev ju inte alls enklare att stödja på tassen för det. På måndagen skulle vi ta bort bandaget och allt såg fint ut. Nu är hon som vanligt igen. Denna händelse bidrog i alla fall till att skynda på avvänjningen. Nu ger hon di en gång om dagen men det märks att det gör ont då valparna sliter i henne.
Valparna äter nu bra. De får 1 dl var fyra gånger om dagen av Nutra Nugget, nu mest vuxenfoder. De äter oftast upp. När de kommer till sina nya hem behöver de förutom maten ett riktigt läderkoppel, ett litet enkelt halsband (gärna för katt), en klotång, mat- och vattenskålar samt en liten hundfäll att ligga på. Några leksaker kan ju vara bra också men de behöver inga kammar, borstar eller liknande ännu och absolut ingen hundkorg (om man inte har fliseldning förstås).
Här är veckans bilder av busfröna.

sjuveckorsvalpar

sjuveckorsvalp

sjuveckorsvalp
 
 

sjuveckorsvalpar

Torsdag  28 december 2000
Nu har Stellas valpar blivit åtta veckor och tre av dem har flyttat. Huckleberry Finn till Djursholm, Humphrey Bogart till Knivsta och Hippie till Bålsta. En valp, Havamal, är kvar till i morgon då hon skall flytta till Narvik. Stella har också fått åka hem nu. Jaffa och Pepsi har tagit emot Havamal i sin flock och de trivs bra tillsammans. De vuxna hundarna verkar dock inte förstå varför de inte också får mat fyra gånger om dagen.
Här kommer dagens bilder och därmed dröjer det med uppdatering av den här sidan. Vi får se hur det blir efter första valpträffen.

Havamal  åtta veckor

Havamal åtta veckor

Pepsi fungerar bra som lektant.

Havamal och Pepsi