Jaffas första valpkull.

Jaffa (Tiebreak Bring it on home to me) födde tio valpar den 26 mars 1999, fyra hanar och sex tikar. Pappan till valparna heter Sangold Kramas Kejserligt och kallas Karlsson. Båda föräldrarna har höfter, armbågar och ögon ua. Jaffa har 1 ukl på jaktprov och Karlsson har 2 ökl på jaktprov.
 

JaffaKarlsson

Valparnas stamtavla

Freddie

Detta är Freddie, valparnas morfar
 
 

Den första veckan var Jaffa orolig på nätterna och behövde gå ut ofta. Vecka två har varit lugn.

ett dygn gamla valpar

en vecka gamla valpar

två veckor gamla valpar

Fredag 16 april 1999

Valparna är nu tre veckor och mår bra. Den här veckan har vi matat dem med köttfärs, i början i små bollar men igår fick de äta från fat för första gången och då ingick även litet valpfoder. Man kan lugnt säga att aptiten är mycket god men bordsskicket kunde önskas bättre. Vi har även klippt 180 små klor. Nu är valparna medvetna om omgivningen, de märker att man kommer in  i rummet. De har också kommit på att man kan peta litet på syskonen för att retas litet.

tre veckor gamla valpar

Fredag 23 april 1999

Nu har det gått fyra veckor sedan Jaffas valpar föddes och de har vuxit till sig bra. De äter valpmat fyra gånger om dagen, ½ dl var. Jaffa ger di stående numera som "efterrätt" och mellanmål. I onsdags flyttade de ner till valprummet i källaren, där de har litet yta att leka på. I kväll är det dags för den andra avmaskningen och veckovägningen.

fyra veckor gamla valpar

Fredag 30 april 1999

Idag är det Valborgsmässoafton och valparna fyller fem veckor. De är nu registrerade i Svenska Kennelklubben. I går fick de vara ute en stund i hagen och maten serverades där. De växer fort och mår bra. Högarna och pölarna de lämnar efter sig blir allt större. De äter nu 0,75 dl mat var fyra gånger om dagen. Dessutom ger Jaffa fortfarande di som tidigare. Det är dags för kloklippning igen.

fem veckor gamla valpar

fem veckor gamla valpar

Fredag 7 maj 1999

Oj vad fort tiden går. Nu är Jaffas valpar sex veckor gamla och leker i valphagen. De är ljuvliga att se på - det är valpar i den här åldern som ofta används av reklambyråer i annonser för allt möjligt.  De äter bra, samma mängd som förra veckan men nu äter de nästan upp allt själva till Jaffas stora förtret. Hon ger fortfarande di efter måltiderna, dock motvilligt. Hon har inte sagt ifrån till dem och hon inser att om de skall kunna leka måste hon ge di först. Vid morgon- och kvällsrastningen inomhus leker de med bollar och plastringar och bär omkring dem. De har också en blå pulka, som är mkt uppskattad att leka i. Den vippar om man inte är still i mitten och detta tränar upp deras balans. Vid kvällens vägning kommer de troligen att ha tiodubblat sin födelsevikt. Klorna är klippta en gång till. Det är mycket roligt att så många tittar på den här sidan. Förra veckan (25/4 - 1/5) hade vi 88 besök varav 31 på fredagen!

sex veckor gamla valpar

Fredag 14 maj 1999

Idag fyller valparna sju veckor och de har blivit riktigt stora. Nu äter de 1,5 dl mat fyra gånger om dagen och med god aptit. Vädret under den gångna veckan kunde ju dock varit något bättre. Under den snöiga måndagen och tisdagen därefter var valparna inte ute alls. De trivdes ändå bra med att leka inomhus i pingisrummet. Den blå plastpulkan är till stort nöje. Ofta finner vi tio valpar som trängs i den och försöker sova i en stor hög. Idag har de fått sina ID-nummer tatuerade i öronen. Därigenom har var och en fått sitt officiella namn:

Tiebreak Farmer John
Tiebreak Fawlty Towers
Tiebreak Forrest Gump
Tiebreak Frank Mills

Tiebreak Fame
Tiebreak Flashdance
Tiebreak Florida
Tiebreak Fontana di Trevi
Tiebreak Formosa Oolong
Tiebreak Funny Girl

sju veckor gamla valpar
Fredag 21 maj 1999

Idag fyller valparna åtta veckor och en har flyttat i morse. Ytterligare två kommer att ha lämnat sina syskon innan dagen är slut och när söndagen är till ända kommer vi bara att ha den kvar som vi skall behålla. De är nu besiktigade och vaccinerade och alla har klarat magen bra efter detta. De är aktiva allt längre stunder och nyfikna på vad som händer. Idag har elden tyvärr härjat i en radhuslänga i grannskapet och vår vanliga tillfartsväg är avstängd. Det går dock att ta sig hit om man hittar. Det har varit mycket spännande att titta på för valparna med alla helikoptrar i luften. Helikoptrarna tillhör inte räddningstjänsten utan massmedia troligen.

åtta veckor gamla valpar

Fredag 28 maj 1999

Nu har det gått nio veckor sedan Jaffa födde sina valpar. Nio stycken har flyttat till nya hem och en är kvar hos oss. För närvarande heter hon Pepsi men hon har hetat mycket hittills. Jaffa säger fortfarande inte ifrån så valpen (Pepsi) får fortfarande dia. Därför är aptiten på riktig mat ibland måttlig men det går ju över. Hon är en trevlig valp - framåt ibland men ändå lugn när detta tarvas. De två gamla tanterna tycker inte att det är helt nödvändigt med detta nya i huset men de accepterar nyordningen mer och mer. Pepsi gör de flesta behov ute men kan även göra ifrån sig inne på eller invid tidningen. En gång har hon till och med presterat en liten hög på sovfällen. Hon sover mycket bra på nätterna (i mattes och husses säng) och ligger gärna kvar en stund på morgonen om hon bara har fått kissa litet på tomten. Därefter blir det frukost. Jaffa är som en hök och vill inte alls att Pepsi skall äta upp hela portionen - så småningom blir det "kretslopp" av måltiden. Jaffa äter och Pepsi diar. Det blir allt svårare att fotografera, framför allt när man just går ut med kameran.

Pepsi nio veckor

Pepsi nio veckor med mor Jaffa

Onsdag 7 juli 1999

Hej, nu var det ett tag sedan senast. Pepsi mår alldeles utmärkt och hennes syskon också vad vi vet. Aptiten var måttlig hos en del i början av det nya livet, sä även hos Pepsi. En kväll vid tio veckors ålder blev hon magsjuk och höll oss vakna hela natten med mycket täta trängningar både fram och bak. Mat var helt ointressant. Hon drack litet vatten ibland och på förmiddagen åt hon Dofilus. Ett veterinärbesök var inte långt borta men vi tog en timme i taget eftersom hon var ganska pigg trots allt. På eftermiddagen kom en hoprullad wettextrasa ut bakre vägen. Pepsi blev med ens jättehungrig och har aldrig lämnat en matbit i skålen sedan dess. Hon äter nu 3 x 3 dl. Hon växer så att man nästan ser det och väger nu 13,5 kg, vilket är ganska mycket. Hon är inte tjock men stor. Mamma Jaffa var också stor i denna ålder, betydligt större än sina syskon. Det är nog något i vattnet här...
Jaffa har tappat all päls som brukligt är och mår utmärkt. Vi har börjat träna henne igen och hon är i god kondition. Mor och dotter leker mycket. De två gamla tanterna är inte lika lekroade och det har Pepsi förstått. Mormorsmor Pekoe brukar dela Biabädd med Pepsi och det trivs hon med.
Pepsi har varit flera gånger på fotbollsmatcher och har även åkt buss. Dessutom har hon varit och campat vid Gålö havsbad en natt. Hon är mycket lätt att ta med överallt.

Pepsi

Pepsi

Tisdag 7 september 1999

Nu har ytterligare en tid gått och Pepsi och hennes syskon växer. Dagens viktnotering är 21,5 kg.  Pepsi äter sedan länge 3 x 4 dl Nutra Nuggets med god aptit. Vi har haft valpträff och sex stycken av valparna går nu valpkurs på Mälarö BK. De övar på inkallning och kontakt. Mamma Jaffa brukar åka med ut till klubben och får sig en promenad och ett träningspass med dummy.
Vi var på Goldenspecialen i Medskog, Värmland, i början av augusti. Jaffa deltog i jaktprovet utan framgång och Pepsi var med i valpklass på utställningen och kom fyra. Pepsi tyckte att det var en väldigt trevlig camping med så mycket hundar, både vuxna och valpar. När vi veckan efter campade i Sala verkade hon besviken över att det inte fanns några valpar på campingen. Hon tycker att det är roligt at åka bil och har aldrig mått dåligt under färd.
Pepsi har nu blivit litet busigare och har börjat hitta på litet dumheter hemma. Vi har t ex fått flytta ner Biabäddarna till källaren efter att hon gjort revor på dem och pillrat ut skumplast. De kommer nog att kunna göra tjänst igen nästa år.
Här är fantastisk sommarvärme fortfarande en bit in i september. Här är en bild från idag.
Pepsi börjar nästan bli lika stor som mamma.

pepsi 5½ månad med mor Jaffa

Måndag 15 november 1999

Tiden går fort och Pepsi växer. Höstens valpkurs är avslutad och hon fick pröva på det mesta under kursen. Hon är fortfarande lätt att arbeta med och har lärt sig en del. Vi har inte fått något speciellt förstört hemma, det är mest litet gropar i gräsmattan och rabatterna.
Förra veckan förlorade hon en flockmedlem då gammelmormor gick ur tiden efter tretton år.
Efter en fantastisk höst kom igår litet snö i luften. Vi får se hur hon reagerar då marken blir alldeles vit.
Hon har sedan en månad slutat med lunchen och äter nu 2 x 4 dl. Hon hänger med på allt längre promenader och verkar trivas med tillvaron. Vi har lagt ut några dummys åt henne och hon har förstått vad apportering och sök handlar om. Hon har dock inte lärt sig uppskatta det våta elementet ännu och har svårt att begripa varför de andra hundarna simmar ut från henne. Det får komma till våren. Vi lägger in en bild från igår.

Pepsi sju månader

Tisdag 13 februari 2001
Pepsi har vuxit och blivit stor. Hon har deltagit i flera utställningar och placerats och fått hederspris. Tyvärr har hon en slapp högerhöft, som vi röntgat om men den har inte blivit bättre. Inte mycket att göra åt, det är sådant man måste räkna med. Hon är en mycket trevlig och "pratglad" hund och hon blir kvar här hos oss och sin mor.

Pepsi, nästan två år


Onsdag 18 december 2002

Tyvärr finns Pepsi inte längre hos oss. För fem veckor sedan, tisdagen den 12 november, haltade hon litet lätt på vänster bakben när hon skulle komma in efter att ha varit ute på tomten. Några dagars vila medförde ingen förbättring så på måndagen åkte vi och röntgade knät, som var litet svullet. Ingen skelettskada kunde då ses. Vi fortsatte vilan, gav en kur antibiotika på chans mot eventuell erlichios och försökte en kur med antiinflammatorisk medicin. Ingendera medförde någon förbättring. Pepsi satte inte någonsin ner bakbenet och låg bara och vilade, hoppade fram ca 100 m tre gånger om dagen ute. På söndagen den 8 december kräktes hon och ville inte äta maten. Så fortgick några dagar och på fredagen den 13 december var vi åter och röntgade hennes knä, som nu var ännu mer svullet. Pepsi var glad i väntrummet, hälsade på några trevliga hundar och fick många klappar. Vi röntgen såg vi en tumör i knät så stor att knät mest liknade en tvättsvamp. Efter fem minuter fanns hon inte mer.